• Din Dermalogicabutik online
  • Fri frakt och snabba leveranser
  • Bonus på allt

Vanliga frågor om hudvård

Kan jag blanda olika märken i min hudvårdsrutin?

Ja, det kan du. Dock bör du vara noga med att använda produkter från samma serie och märke om det är syra i produkterna. Alla märken vill dock generellt att du ska använda produkter från samma serie. Detta på grund av att de är skapade för att arbeta tillsammans för att få bästa resultat..

Hur applicerar man en ögoncreme?

Applicera ca ett riskorns storlek på ringfingret och klappa in på ögonbenenet, undvik ögonlocket. Ögoncremer/serum har så pass små molekyler att de kryper in så att ögonlocket också får återfuktning. Om du tillsätter ögoncreme/serum direkt på ögonlocket kan det lätt ge irritation eller lätt svidande känsla. Vid undantag för en del ögonprodukter. Det är alltid bra att läsa under respektive produkt för rätt instruktioner.

Varför behöver jag ett serum?

Serum är ett mycket viktigt moment i din hudvårdsrutin för att det behandlar huden mest av alla produkter i din hudvård. Serum har mycket mindre molekyler än en creme, vilket gör att serumet kan penetrera djupare ned i huden och behandla. Därför är det också viktigt att serum ligger närmast huden och creme ovanpå serum.

Jag är väldigt yttorr, huden känns som sandpapper! Vad ska jag göra?

All hud behöver mycket fukt. Om huden inte fått tillräckligt mycket kommer huden upplevas mer stram och torr, men det går alltid att lösa med rätt produkter. Ett serum med fuktgivande egenskaper är alltid ett bra tillägg i hudvårdsrutinen för att maxa huden med fukt. En creme är också ett måste, helst en creme med mycket fukt för att ge tillbaka till en fuktfattig / yttorr hud.

Varför är det dåligt att sova med smink?

Det finns många olika anledningar till varför du inte ska sova med smink. Sminket täpper till porerna, som gör att huden inte kan andas och finnar kan då uppkomma mycket lättare. Om du gör det alltför ofta kommer porerna bli mer och mer tilltäppta och då finns risken för ännu mer finnar och inflammationer. Det bildas också mycket bakterier i sminket som kan orsaka uppkomsten av finnar om du sover med smink.

Varför är ansiktsmask nödvändig för huden?

Mask är som en boost för huden när den behöver få en kick eller det där lilla extra. Det finns oändligt mycket masker som ger olika resultat på huden. Det finns allt ifrån anti-age, fuktgivande till renande osv. Helst ska du också exfoliera huden innan du lägger din mask, så att masken kan gå ned djupare i huden och du får ett ännu bättre resultat.

Vilka produkter ska jag ha för min känsliga hud?

Känslig hud behöver produkter som ger fukt samt lugnande egenskaper. En känslig hud har oftast en nedsatt hudbarriär, som behövs byggas upp så att den blir mer motståndskraftig. Solskydd är också mycket viktigt att använda dagtid om huden är känslig. Huden är tunn och har därför större risk att bli bränd.

Hur uppkommer finnar?

När talgkörteln blir tilltäppt av sebum och döda hudceller bildas en propp i talgkörteln. Propionibacterium är en bakterie som naturligt redan finns på huden, men den trivs extra bra i den tilltäppta talgkörteln. Där bryter bakterien ned fettet till fettsyror och glycerol. Fettsyror är irriterande för kroppen och det blir lätt en inflammation i talgkörteln. Då uppkommer en finne.

Jag har mycket pormaskar i pannan, näsan och hakan. Vad ska jag göra för att bli av med dem?

För att du ska bli av med dem helt ska du helst gå till en hudterapeut, som kan tömma porerna med rätt verktyg. För din egen skull ska du helst inte försöka klämma hemma, då det är större risk att det blir inflammation i huden. Om du klämmer fel kan du i värsta fall få ärr eller blåmärken. Inflammationen kan sprida sig i blodbanan, och då ökas risken för att ytterligare en finne sticker upp inte så långt ifrån den du redan klämt. För att förebygga pormaskar kan du exfoliera huden eller använda anpassade produkter. Pormaskar uppkommer i samband med att det är talgöverskott (fett) i porerna. Detta kan du få bort genom att behandla huden med talgreglerande, anti-inflammatoriska och balanserande produkter. Tänk på att alla har olika hudtyper och har olika behov av produkter.

Varför ska jag inte klämma finnar hemma?

Finnar är en inflammation i huden som man ska undvika att klämma på hemma då det handlar om mycket bakterier som sprids. Om du klämmer ”sprängs” inflammationen i talgkörteln och sprider sig i blodbanan. I och med att den sprider sig i blodbanan är det större risk att du får en ny finne precis bredvid du klämt. Peta inte heller på finnen då du har mycket bakterier på händerna, som kan förvärra inflammationen. Vårt råd är låta den vara, samt behandla med produkter som dämpar både inflammation och rodnad.

Varför får jag finnar just vid käken?

Man kan faktiskt se på huden, håret och naglarna hur din kropp mår inifrån. Finnar vid käken är ett typiskt kännetecken till att det är hormonellt. Kanske får du din mens snart? Då är det vanligt att det poppar upp en finne eller två vid käken.

Om jag bara vill ha två produkter, vad ska jag välja?

Rengöring är A och O för att din hud ska må bra både på insidan och utsidan. Vi måste rengöra oss helst morgon och kväll för bästa resultat. När du åker från hemmet till jobbet kommer huden i kontakt med mycket föroreningar, avgaser, kemikalier osv, som inte huden mår bra av. Även fast vi inte ser smuts på huden, så finns den där och måste tvättas bort för en god hudhälsa.

Huden måste också rengöras, för att dina efterföljande produkter ska gå ned i huden och jobba djupare. Då är det bra att ha en ren och fräsch yta att börja på. Om du har haft makeup under dagen är det ännu viktigare att rengöra huden på kvällen innan du ska sova. På natten reparerar huden sig själv och ”spottar” ut det den inte vill ha kvar som t.ex. överskott av talg. Då vill du såklart inte ha make-up på huden som är i vägen.

Efter rengöring har du sedan ett utmärkt tillfälle att få ner fukt i huden, för att behandla, stärka och balansera. Därför är det viktigt med en mjukgörande creme. Vårt skiftande klimat gör att huden lätt blir torr och stram. Om du mjukgör och skyddar med bra produkter verkar det en anti-age och du slipper onödiga torrhetsrynkor samt får en jämn och balanserad hud.

Kan jag bli av med mina pigmenteringar i ansiktet?

Man kan aldrig lova att en pigmentering försvinner. Om pigmenteringen ligger ytligt är det lättare att få bort den med rätt anpassade produkter, gärna i kombination med behandling på salong som t.ex. kemisk peeling. Om pigmenteringen har funnits där länge och är beläget djupare ned i huden är det svårare att få bort pigmenteringen helt och hållet. Men med rätt produkter och behandling som har uppljusande/utjämnande effekt på pigmentfläckar kan man göra dem mindre synliga, eller om man har tur och är ihärdig få bort dem helt.

Varför får jag milier?

Många får ofta milier p.g.a att de inte använder en ögoncreme/serum runt ögonen. Huden runt ögonen är mycket tunn och skör och behöver därför ögoncreme/serum, som har mindre molekyler och kan lättare penetrera djupare i huden. Om du då lägger en creme som egentligen är menad för hela ansiktet runt ögonen, är det lätt att huden runt ögonen blir ”överbelastad” och tilltäppt. Milier är subepidermala keratincystor, det är talg och keratin som har samlats till en liten pärla under huden och uppkommer oftast när huden blir för tilltäppt av en för fet creme.

Detta kan ibland även komma genetiskt, så även fast man använder rätt produkter kan det vara svårt att få bukt på detta.

Hur får jag bort milier?

Gå alltid till en hudterapeut för att ta bort den. Om du klämmer hemma kommer du att försöka i all oändlighet, tyvärr. Du kommer förmodligen istället bara få fula märken eller blåmärken runt området du har klämt. Hudterapeuten måste först värma upp huden och sedan sticka ett litet hål på milien för att sedan klämma ut den. Så för att få bästa möjliga resultat, gå till en hudterapeut.

Hur mycket mängd ska jag ta av varje produkt?

Det är väldigt olika beroende på produkt. För rengöring behövs oftast en tiokronas storlek, likaså för en exfoliering. Ögoncreme behövs det ytterst lite av, ett riskorns storlek kommer du långt med. Serum behövs det ca en 10 krona eller mellan 3-6 droppar. Dagcreme behövs ca en ärtas storlek.

Hur blir jag av med mina rynkor?

Rynkor och fina linjer kan man med hjälp av bra produkter göra mindre synliga. Är rynkan liten och relativt ytlig kan du komma långt med anti-age produkter med aktiva ingredienser. Vad många inte tänker på är att om du börjar i god tid med fuktgivande och behandlande ingredienser i produkter, kommer rynkor och fina linjer uppkomma mycket senare i livet. Samt att solskydd är A och O, UVA strålar står inom hudvård för ”age” då UVA strålarna stimulerar till att rynkor både lättare och fortare bildas i huden. Har du djupa rynkor och istället vill ha stora resultat finns det alternativ med fillers & botox. Men glöm inte att en daglig rutin med rätt produkter i kombination med salongsbehandling är även en viktig del i vardagen och kan ge stora resultat.

Hur motverkar jag fina linjer runt ögonen?

Ögoncreme! Runt ögonen är faktiskt bland det första området där fina linjer och rynkor kommer upp. För att motverka att dessa kommer allt för tidigt och hålla dem borta längre är nyckeln att ge huden fukt dagligen med bra produkter.

Vad är syrans effekter på huden?

Syra är perfekt för en hud som är ojämn, har pigmenteringar, fina linjer och rynkor, fuktfattig, glåmig eller med djupare orenheter. Det finns olika typer av syra och alla har olika effekter på huden. AHA-syra är utjämnande, BHA-syra och hyaluroncyra är fuktgivande, salicylsyra är anti-inflammatoriskt osv. Syrans grundliga effekt är att den är kemiskt exfolierande och är därför extra bra på en acnehud med acneärr. Många är rädda för syrans effekt, men så länge du följer instruktionerna så har du här möjlighet att behandla och förbättra huden avsevärt.

Varför ska jag ha en creme på dekolletaget och halsen?

Många anser att dekolletaget och halsen är områden som ofta både kan vara ojämna, ha pigmenteringar samt ”hänger” mer än huden i ansiktet där man kanske dagligen använder produkter. Att antingen använda en creme, som är anpassat för att behandla alla dessa tillstånd eller att dra ner sin mjukgörare över området hjälper till mycket att hålla huden där lika jämn och mjuk som huden i ansiktet. Det bästa är att motverka redan innan problemen uppstår. Så här är det en god ide att använda en produkt just för att hålla huden i schack även på detta område, som oftast glöms bort men som många upplever som ett problem. För bästa resultat applicerar man cremen med lätta uppåtgående strykningar mot käklinjen.

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen