• Din Dermalogicabutik online
  • Fri frakt och snabba leveranser
  • Bonus på allt

Torr hud

Stram, flagig eller bara torr hud?

Känns din hud en storlek för liten? Stramar det, krackelerar huden på vissa partier och känns huden sträv när du rör vid den? Allt det här är symptom på uttorkning – brist på fukt i huden.

Hudens översta lager, den så kallade överhuden, består i huvudsak av hudceller och ett lim av fett och fukt som håller dem fast. Jämför med en murad tegelvägg: hudcellerna är tegelstenarna och murbruket är själva limmet. Det här hudlagret är under ständig förnyelse – nya celler produceras och gamla stöts av. Detta för att överhuden har en oerhört viktig funktion: den skyddar kroppens inre organ mot uttorkning, bakterier, virus, UV-strålning mm.

Men det finns många faktorer som kan störa den här cellförnyelsen. Om huden torkas ut av exempelvis väder och vind, torr inomhusluft eller för starka hudprodukter så packas istället cellerna på hudytan för att ge ett mekaniskt skydd. Det är då huden känns stram och ser lite glåmig hud. För att huden själv ska kunna reglera och motverka uttorkning så börjar den då öka produktionen av talg. Undrar du varför din hud ser blank ut fram på dagen? Detta är ett tecken på att huden själv försöker motverka torrheten – inte att huden är fet. Alla hudtyper – från torr till fet problemhud, kan bli uttorkade. Övriga faktorer som kan bromsa cellomsättningen i huden på ett djupare plan är stress, sjukdomar och vissa läkemedel.

Vad kan du göra?

Se till att utesluta den faktor som torkar ut din hud. Tillsätt extra fuktgivande produkter under en period om det behövs, exempelvis ett serum, en mask eller ett ansiktsvatten. Be gärna din hudterapeut om råd. Professionella behandlingar i kombination med bra hudprodukter och en hälsosam livsstil räcker långt. Din hudterapeut kan hjälpa dig med att hitta rätt bland Dermalogicas fuktgivande produkter.

 

Visa mer
Stäng

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen